Een organisatie in beweging krijgen

Home Een organisatie in beweging krijgen

Een organisatie in beweging krijgen voor en over social media. Of ik daar ‘even’ over wilde bloggen? Een eervolle vraag van Steven van Belleghem om in het kader #deeljeblogdag (initiatief van Marketingfacts). Jeetje, wat een vraag, want een organisatie in beweging krijgen kost veel inspanning en als dit dan lukt, is het lastig om dit onder de juiste woorden brengen. Toch zie ik een zeer belangrijke rode lijn bij organisaties die een socialcompany zijn of willen worden en/of social business willen neerzetten:

Ze gaan het gewoon doen. Ze blijven niet hangen in kantoorgeneuzel en moeilijke strategieën. Ze maken het plat tot het koffiehoek gesprek en beginnen gewoon. Dit zijn de bedrijven die al meters maken. Het zijn de bedrijven die de dynamiek van online hebben gezien en daarop de plannen en de heisessies (ook al waren die op 44 hoog, zonder 1 riekend plantje en met een te koele airco) hebben aangepast.

Wat hebben die bedrijven gedaan dat andere bedrijven nog moeten doen?

  • gezien dat er naast de telefoon, mail, fax, flyers en zadelhoesjes wederom een belangrijk kanaal is gekomen
  • gezorgd dat de medewerkers daarin getraind/gefaciliteerd worden
  • hebben het (gewoon) gekoppeld aan businessdoelstellingen
  • budget en tijd gemaakt zodat er aandacht voor is, zelfs in dat ene oldskool personeelsblaadje…
  • de leiders zijn het gaan gebruiken of hebben de kracht onderkend

Cultuur en changemanagement processen zijn belangrijk bij implementaties van nieuwe middelen en nieuwe manieren van werken. Daar komt veel bij kijken. Maar zolang er niet open over wordt gesproken bij het koffiezet apparaat, heeft het geen kans van slagen…